Krema proti aknam

Nežna krema proti aknam, ki kožo pomiri

 

 

Akne so nadloga, ki najbolj kravžlja živčke mladostnikom. Ko pridejo v obdobje pubertete, ko "zalaufajo" hormončki, se sigurno pokaže tudi kakšen mozoljček. Nekateri imajo s tem velike težave, spet drugi malo manjše. Kar je vsem najstnikom skupnega je to, da so nesrečni prav vsi, ko se pojavijo akne. Niso si všeč. Fantje čisto nič ne zaostajajo za puncami, samo tega ne povejo na glas.

Ker je v to obdobje že pred časom prišla tudi naša najstnica, sva mešali in sestavljali pravo kombinacijo sestavin, ki bi ji kar najbolj pomagale pri njenih težavah. Prva dva poskusa nista bila uspešna. Tretji pa je bil terna. Uspelo nama je sestaviti kremico, ki deluje. Najstnica je bila navdušena in jo uprablja že več kot leto dni s prekinitvami. S prekinitvami zato, ker je krema narejena z rastlinskim izvlečkom proti aknam z liposomi, je priporočljiva uporaba liposomov 3 tedne, nato pa malo pavze (teden do deset dni). In zopet uporaba. Uporabljajo jo tudi njeni prijatelji in prijateljice. Ko sva jo delali nazadnje, sva ravno končali, ko je prišel sošolec po našo najstnico, ker so bili otroci zmenjeni za kino. Ona se je še namazala s kremo, pa jo vpraša, s čim se maže. "Z mami delava kremo za mozlje, pa ful dela." mu razloži. On pa dobi velike oči in reče: "A res?" Pa ga vprašam, če želi eno majhno škatlico, pa bo lahko probal. "Jaaaa" je rekel. Po tem je bil navdušen in ji je en teden vsak dan razlagal spremembe, kot so: koža je ratala čisto gladka, mozolji se kar sušijo, sploh nimam več tako rdeče kože...Toliko o fantih, ko nekateri mislijo, da jim je vseeno. Pa jim ni, samo tega ne kažejo tako kot punce. Je pa fino, če se jim kdaj takole prikaže priložnost in jo izkoristijo.

Za kremo sem uporabila kombinacijo masel in olj, ki niso premastna in so primerna za nego aknaste kože. Namesto vode sem uporabila Aloa mix, ki kožo pomiri. Dodala sem še alantoin, ki obnavlja in celi kožo in rastlinski izvleček proti aknam z liposomi. Od eteričnih olj sem uporabila sivko in palmaroso. Kombinacija se je izkazala za izvrstno!

 

 

Za izdelavo približno 100g kreme proti aknam potrebujete:

 

faza A - vodna faza 62,4%

 

58,4g Aloa mixa

1g alantoina

3g rastlinskega glicerina

 

faza B - maščobna faza 27%

 

6g mango masla

4g babasu masla

5g jojoba olja

5g olja grozdnih pešk

7g emulgatorja Olivem

 

faza C - ohlajevalna faza 10,6%

 

7g rastlinskega izvlečka proti aknam

3g vitamnina B5 D-panthenola

0,6g konzervansa Cosgard

 

 

Postopek izdelave kreme je enak kot pri izdelavi Marelične kreme. 

 

Pripravimo sestavine in pripomočke, ki jih pred začetkom razkužimo.

Nato damo, kot za vsako kremo, vse sestavine iz faze A v steklen lonček in sestavine iz faze B v drug steklen lonček.

Oba segrevamo v vodni kopeli do 75° in vmes večkrat premešamo. 

Ko sta obe fazi segreti na 75°, jih vzamemo iz vodne kopeli. Vodo počasi prelijemo k maščobni fazi in takoj začnemo z miksanjem. Miksamo 3-4 minute. Počakamo, da se ohladi in temperatura pade pod 50°. Zdaj dodamo sestavine iz faze C: rastlinski izvleček proti aknam, D-Panthenol in konzervans. 

Premešamo in dodamo eterično olje po svojem izboru. Jaz sem dodala sivko in palmaroso. Premešamo. 

Ohladimo in predenemo  v sterilne lončke.