ROŽMARIN

Najbrž ima doma marsikdo rožmarin. Tudi jaz ga imam. Že precej velik grmiček (meni se zdi ogromen lonec, saj smo ga spomladi presadili), ki ga vsako jesen dobro zavarujem, da se obdrži do naslednje pomladi. Do sedaj mi je vedno uspelo, upam da tudi letos.

 

ROŽMARIN

 

 

Najbrž ima doma marsikdo rožmarin. Tudi jaz ga imam. Že precej velik grmiček, v 44 litrskem loncu, ki ga vsako jesen dobro zavarujem, da se obdrži do naslednje pomladi. Do sedaj mi je vedno uspelo, upam da bo tudi letos.

 

 

Jaz ga obožujem. V njegovi bližini pijem svoj obredni čaj, vsakič, ko grem mimo in se ga dotaknem, se njegov vonj omamno širi....Tako pozabim, da sem sredi Ljubljane in imam občutek, da sem na morju.
Visok zimzelen grm je poznan in uporabljan že od nekdaj. Tako v kuhinji, kot v ljudski medicini.
Rožmarin izboljšuje prebavo in pretok krvi, odpravlja vetrove in krče v črevesju. Spodbuja in krepi živčni sistem, širi žile in krepi srce. Ima baktericiden učinek, pomaga pri motnjah krvnega obtoka, izčrpanosti, nizkem krvnem tlaku, slabokrvnosti, migreni. Odličen je pri učenju - saj poznate rek rožmarin za spomin!
Lahko ga namočimo v alkohol ali olje, ali si pripravimo čaj.

 

Sama sem ga letos spomladi, ko sem ga kar dobro obrezala, namočila v oljčno olje. Najprej sem pustila en dan razgrnjenega, da se je malo posušil. Nato sem vejice zrezala, da sem jih lahko lepo zlagala v kozarec.

 

 

Ko sem napolnila kozarec, sem rožmarin prelila z oljčnim oljem. Kozarec sem zavila v srebrno folijo in postavila na sonce. Kozarec sem zavila zato, da olje ne oksidira na sončni svetlobi, dobi pa dovolj toplote. Tako sem pustila 2 tedna (pa še nekaj dni, ker ni bilo časa... :) ), ter sem in tja malo pretresla.

 

Nato sem vse skupaj precedila in prelila v steklenico za shranjevanje.

 

 

Uporabljali smo ga v kuhinji, poleti ni manjkal pri nobenem žaru, saj je odličen pri peki rib in mesa, da o krompirju ne govorim. Ne pretiravajte z količino, ali ga raje zmešajte z malo oljčnega olja.
Uporabili smo ga pri bolečem trebuščku, ki smo ga zmasirali, kdaj smo ga dodali tudi v kopel, saj deluje poživljajoče in blagodejno pri bolečih mišicah.

To je kot namig, kako uporabiti svoj rožmarin. Veliko nas je, ki imamo rožmarin v mestu, posajen v lonček. Ob dobri zaščiti pred zmrzaljo, vam bo dišal od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Lahko si ga vzgojite v zavidljivosti vreden veeelik grm. Če je uspelo meni, ne vem, zakaj nebi tudi vam!

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih